Reizen met de auto

Er is in Nederland niet in de wet vastgelegd hoe honden (of andere huisdieren) vervoerd dienen te worden in de auto. Uit de wegenverkeerswet volgt wel dat uw niets mag doen dat gevaar of hinder kan veroorzaken. Dit heeft ook betrekking tot het vervoeren van huisdieren. Als u besluit om uw hond los in de auto te vervoeren en er gebeurd een ongeluk dan kan dit van invloed zijn op uw aansprakelijkheid. 

Daarnaast wilt u natuurlijk niet dat er bij een ongeluk iets gebeurt met uw trouwe viervoeter. Wanneer u betrokken raakt bij een ongeluk en uw hond bevindt zich los in de auto kan dit grote gevolgen hebben voor het welzijn van uw hond. Het is van belang om de veiligheid van u en uw hond te waarborgen.

Veilig vervoeren 

Er zijn een aantal opties die het veilig vervoeren van uw hond kunnen vergroten. In eerste instantie zal het veilig vervoeren gericht zijn op de verkeersveiligheid. U als bestuurder mag niet dusdanig worden afgeleid door uw hond, dat u de verkeersveiligheid in gevaar brengt. Op een aantal manier kan de reis veiliger voor u en uw hond worden gemaakt door het gebruik van een van de onderstaande producten:

  • Veiligheidsrek in de kofferbak

Een veiligheidsrek kunt u gebruiken om een afscheiding te bewerkstelligen tussen de kofferbak en de voorzijde van de auto. Tevens voorkomt u dat de hond wordt 'gelanceerd' wanneer u abrupt moet remmen. Wilt u het helemaal comfortabel maken voor de hond in de kofferbak dan kunt u ervoor kiezen om gebruik te maken van een autokleed

  • Autogordel

Wanneer u genoodzaakt bent om de hond op de achterbank te vervoeren dan zijn er genoeg mogelijkheden om ook daar uw hond veilig te vervoeren. Het belangrijkste wat voorkomen dient te worden is dat de hond u als bestuurder te veel afleidt. Dit bereikt u door de hond vast te zetten in de auto of misschien een autonet tussen de voorstoelen en de achterbank te plaatsen. 

 

Reizen met de auto in het buitenland

In veel landen wordt er in de wet niet iets specifieks besproken over het vervoeren van uw hond (of andere huisdieren). Hieronder een nadere toelichting van een aantal belangrijke landen waar men tijdens vakantie doorheen of naartoe kan rijden:

Duitsland

In Duitsland is het verplicht om uw hond op een veilige manier vast te zetten in de auto. De bestuurder is verantwoordelijk dat het zicht en gehoor niet worden verstoord door inzittenden, dieren of andere ladingen. De verkeersveiligheid van het vervoersmiddel mag door inzittenden, dieren of andere ladingen ook niet worden beperkt.

België

Ook in dit land wordt er niet expliciet in de wet genoemd op welke manier u uw hond dient te vervoeren. Wel moet elke bestuurder volgens de Wegcode in staat zijn om de nodige rijbewegingen veilig uit te voeren. De ladingen moeten zo vervoerd worden dat het zicht van de bestuurder niet beperkt wordt en dat de ladingen geen gevaar vormen voor bestuurder, inzittenden en andere weggebruikers. Onder ladingen worden ook huisdieren verstaan. Vervoert u uw huisdier niet veilig, dan kunt u op grond van deze wet beboet worden.

Frankrijk

In de “Code de la Route” staat dat elke bestuurder continu in staat moet zijn om gemakkelijk en direct elke rijbeweging te kunnen uitvoeren. Zijn bewegingsvrijheid en zicht mogen niet beperkt worden door het aantal of de positie van inzittenden, bagage of door voor het raam gepositioneerde ondoorzichtige voorwerpen.

Hieronder vallen ook huisdieren. Als gevolg van dit artikel kan het los vervoeren van huisdieren (en dus ook honden!)  beboet worden.

(bronvermelding: www.licg.nl)

© 2020 - 2021 Dog-Travel Supplies | sitemap | rss